Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Sunday, 24 November 2013

Perjalanan kerana Allah... kita??Ayuh berjuang di jalan Allah.....
Assalamualaikum..

Siapa Ahmad Ammar bin Azam???
Bagi warga FB..rasanay tak perlu diperkenalkan lagi siapakah hamba Allah yang ini... tetapi.. buat ibu bapa atau ereka2 yang tiada FB..tak pasti lah mereka tahu atau tidak sebab setahu aku..tak der la pulak berita atau di akhbar tentang Allahyarham anak muda ini..( anak muda wehh.. muda dua tahun dari aku)..Kita sepatutnya rasa bangga sebab jiwa kental dan akhlak anak muda ini telah diiktiraf oleh mereka di lar negara dan diangkat darjatnya..jadi..pandangan aku.. mungkin perlu wartawan2 di Malaysia mengorek cerita beliau dan sampaikan di media massa.. We should proud of him
So..aku tulis blog ne tentang beliau supaya menjadi pedoman dan teladan buat aku..kerana..manusia ne mudah lupa,..so..harus diperingatkan setiap hari supaya jalannya terus lurus...tak der bengkok2..=)

sedikit tentang beliau.. buat peringatan untuk aku di masa hadapan..insya-Allah..
Allahyarham Ahmad Ammar, bersemadilah engkau di sana, Allah menyanyagimu .
Sungguh, hidupmu bersama perjuangan
matimu mula ketika dalam perjuangan
jasadmu juga bersama para pejuang agama Allah.

Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau (Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman dan ibunya Puan Nur Azlina Aziz)  kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik.


1) beliau telah pergi menemui Tuhannya pada usia 20 tahun (penuntut tahun dua Universiti Marmara) di dalam kemalangan jalan raya ketika Awal Muharram 1435 di Istanbul, Turki.
"Bulan Muharram ialah bulan yang melepaskan nabi Yusif dari penjara, bulan Muharram ialah bulan ini, nabi Ayyub disembukan dari segala penyakit,"

2) Allahyarham disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn.
Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga Allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. Tanah perkuburan menjadi tempat persemadian 60 orang para sahabat nabi
“Andai aku syahid, kebumikan aku di pinggir Constantinople. Agar pada suatu hari nanti, apabila aku mendengar tapak kaki kuda tentera Islam di atas kuburku, tahulah aku bahawa janji Nabi, telah tertunai!”

 – Abu Ayyub al-Ansari r.a. 44H –

3) Taqdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah s.a.w di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki. Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan. Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’:
“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudia ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

4) catatan terakhirnya yang di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi:
“Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.”

5) status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman :
"Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" 


6)Beliau seorang yang sangat pendiam..tetapi sekali beliau bercakap, semua orang nak dengar dan akan ingat apa yang diperkatakannya. Beliau juga susah nak ketawa, tetapi, sekali beliau ketawa, semua orang ingat bila dan apa yang membuatkan beliau ketawa. Belia jangan haraplah nak bercakap dengan perempuan.

7) Beliau pernah menceritakan pengalamannya semasa di Syria kepada sahabat beliau, 
"ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari."


8) Beliau sangat hebat..seawal usia begitu.. beliau menjadi pencetus dan pembuka mata 
kepada kita supaya lebih bermatlamat dalam kehidupan..=) Pasti ramai 
mencemburuinya dan jadikan die sebagai insan yang boleh dijadikan contoh..=)

9) Perbualan terakhir beliau dengan kakaknya..


sumber : siniRujukan

#Allahummaghfirlahu Warhamhu Wa Afihi Wa'fu "an hu
Al-fatihah untuk Allahyarham.

Saturday, 9 November 2013

What's The Feeling..

Assalamualaikum..

Weekend or weekdays ..... sama jer..ngehh..
Sapa pernah cuba naseb bercinta di laman sosial?.. ngehh.. aku?.. tak pernah la rasa nak cuba..tapi..kalo dah ada yang nak berkenalan.. aku terima jer...
Nak dijadikan cerita..suatu masa dulu..aku ada pakai display picture gmbr ne kat FB..

kat ICT.. no edit2... real dari camera phone Xperia
kat SOGO.. no edit2..pencahayaan kot nmpak cerah..:P
Ramai la yang nak berkenalan.. confess cintan cintun macam2.. so.. aku pon galak2 la jugak tyme tu.. g ler..nge date...masa date..

Him : awak ke yg nama Masyita?
me: aah...saya..npe?
Him :..xder apa2.. kat FB nmpak laen..real laen..

Ohh Goosshhh.. What's The Feeling... Got d point.. U cari yg lawa2..then nak berkenalan.. jumpa real..x lawa.. terus ko menghilang.. What d Fish r u..ngehhhh

#Human Being..
actually..at that time..aku pon nk juga ckp.. lol..pendek ghupenya mu ne.. boroi lak tuh.. misai panjang..dah ler ajak nge date tyme2 maghrib..

hahaha.... motif sangt aku update this kind of story.. hahaha..saje..teringt kisah lampau yang betul2 berlaku dan ada pengajarannya di situ... whats d lesson? .. banyak..di antaranya.. xpyh letak DP muke sendiri.. ngehhh!!!!..

#Happy Wedding to kak Nisah..( Pegawai Sains Mikrobiology HTF..).. <3 <3 <3