Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Saturday, 25 June 2011

Pabila Dijemput..

Assalamualaikum
Apa khabar korang??
Harap semue2 sihat yer..Hurm..untuk entry kali ini,Masyi nak citer sikitlah pasal 'Pabila Dijemput' ni.Pernah x korang kehilangan seseorang yang korang sayang? Kalo pernah, kita reda dan doakan kesejahteraan mereka di sana yer..
Masyi pon pernah kehilangan seorang sahabat baik, I know her since standard 2, rumahnyer dekat jer ngn rumah Masyi.Dulu malam2 selalu jugak g umah die, pinjam komik and die pon pernah datang rumah, sebab Masyi suruh ajar Biology.
Orang kata malang itu tidak berbau, kejadian ini berlaku tanggal 9 april 2011, waktu tu Masyi and sorang lagi member tengah study la kat PTSL (library)...sebb study week before final....Lebih kurang dalam pukul 11 pagi, ada la mmber kiteowang lagi sorang mengkhabarkan kehilangan sahabat ini (Siti Khadijah A.Ghani)....Seriously, Masyi buat bodo jer..member yang tengah study sekali dah menangis teresak-esak..sebabnyer, waktu tu Masyi tengah blurr..leh lak Masyi tnya ' Aina rapat ker ngan Khad tu??'..ishh3..ishh...noob nyer aqu..

Kemudian, kiteowang makan and solat zuhur, si Aina tu sibuk la dok meceg2 sebab nak pastikan berita yang disampaikan tu benar...dan ianya memang BENAR..Dalam pukul dua, baru Masyi sedar, Masyi dah kehilangan salah seorang sahabat yang rapat, waktu tu barulah menitis air mata...cepat2 mintak phone kat Aina sebab Masyi memg jarang bawa phone, lalu khabarkan pada mak..

Sahabat Masyi tu meninggal dek kerana xcident. Dalam kereta yang dinaiki 4 orang, sahabat Masyi jer yang dijemput Allah..manakala yang lain2..alhamdulillah.masih diberi ruang untuk hidup. Dia meninggal disebabkan pendarahan dalam otak.
Korang..nak dijadikan cerita, kini baru Masyi sedar, bertapa teruknya Masyi sebagai seorang kawan, dek kerana pentingkan exam, dan berita yang samapi tu agak lewat, kiteowang x g ziarah pon sahabat ini dekat HKL...padahal, xderla jauh sangat dari UKM..
LOVE, kejauhan kita hanya pada segenggam taNah..
Al-Fatihah untuk beliau...

Itu antara yang berlaku pada diri Masyi, korang pon..mesti pernah kan??Kita harus sedar, kematian tidak mengenal usia sama ada, bayi, kanak2, remaja, dewasa mahupon tua,
Nampak sihat hari ini, esok dijemput, drive dengan penuh berhati2, dek kerana ketidaksabaran orang lain, insan lain yang jadi mangsa,tengah sujud pon boleh meninggal, tengah tydor pon bisa..Itu semue masih boleh diterima, 
TeTapi, macam mana lak kalo tengah2 seronok bwt maksiat, tbe2 dijemput, dengan kuku berwarna, dengan rambut mat salehnya...nauzubillah...(untk peringatan diri jugakk)..

Bagi Masyi, yang meninggal dek kerana penyakit kronik, mungkin mereka masih punya kesempatan untuk bertaubat dan memohon ampun terhadap orang sekeliling, tapi, bagi yang meninggal mengejut, sudilah maafkan mereka andai mereka pernah membuat kita terluka....

p/s : Al-Fatihah pada yang telah dijemput Illahi..

6 comments:

Cik Meyo said...

al-fatihah :)

alif haris said...

al fatihah buat arwah ..
doakan kesejagteaannya disana amiin,,

btw berhati2 la dijalan raya anda mampu mengubahnya

Miz Novexx said...

al fatihah, semoga arwah berada di kalangan org2 beriman

Abang Stalker said...

bt renungan muhasabahkn dri..trm ksh.al-fatihah.

Sharifah syazee said...

alfatihah...
mmg blog ak xle copy.hihihi

syazwani rasid said...

al-fatihah n takziah utk shbt anti.. smoga pristiwa ini mnjd pengajaran utk anti pd msa hdpn..