Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Sunday, 4 December 2011

Jiwa Kosong Lagi

Assalamualaikum

Hye korang...sihat??..Salam 9 Muharam yer..Sebelum masok entry aqu kali neyh...aqu nak citer sikit la..apa yang aqu buat sepanjang weekend yang dah berlalu..Ari sabtu(3/12),punya lah plan nak g bengkel 'pemantapan akidah' anjuran PERKIM..tapi sayang tak jadi sebab xder member, last2..boleh pulak g mandi danau dan main frisbee. Dapat jugak release tension..Then, aqu plan lagi, hari ne nak pergi tengok citer 'ombak rindu' dengan member lelaki kuliah(huh!!, tak pernah aqu tengok wayang dengan laki)..Tapi tak jadi juga sebab kelas die habis lewat. Marah punya marah, last2 aqu decide nak berpuasa rini as dapat banyak pahala taw sebab 9 muharam. See!!!...perancangan Allah untuk kita adalah yang terbaek~~

seriously..aqu pon tak tau kenapa ada gambar neyh..-.-


hoho...jiwa  aqu kosong....jiwa korang????
As uollz know, x sampai beberapa bulan je lagi..dah nak masok tahun baru...yer dak??..Umur aqu pon bakal menginjak ke usia 21 tahun..Tapi sampai sekarang aqu rasa kosong jer sebab aqu tak tahu apa hala tujuan aqu.

Aqu solat...korang??..Tapi kadang-kadang tak cukup pun lima kali sehari (not including if period k!!). Kalau TERover slept, balik lewat, dalam bus..cis!!!..tinggal macam tu jer solat aqu..Dah ler jarang2 buat solat sunat, berjaga sampai pagi...FB memanjang..still tak sedar diri dah makin tua. Dah tu..kalau solat pon, dok ulang bace tiga Qul jer..padahal dulu bukan main hafal satu muqaddam..Sekarang kalau suruh, sure tergagap2 aqu bace...

Aqu baca al-quran....korang??. Tapi honestly not everyday..padahal tak ada lah busy sangat.Kalau baca quran dan tafsir,korang perasan tak, kite selalu je letak diri kita jadi 'watak putih'. Tapi kita lupa, cukup ke kriteria kita nak jadi 'watak putih' tu?? Cukup ke apa yang kita dah buat selama ini untuk dengan bangganya kata 'aqu la orang yang disebut dalam ayat'......'wahai orang2 yang beriman,....' Choyyyyy!!!..yakin sangat ke kita ni orang yang Allah sebut dalam quran yang akan diberi balasan syurga??

Sepatutnya kita letak sekali diri kita untuk jadi 'watak hitam'. Bayangkan yang diri kita la orang yang diseksa dalam neraka yang Allah desribe dalam quran tu. Kita ni kadang2 tertipu apabila terlampau berangan nak jadi 'watak putih'..padahal 'watak kelabu' pon tak cukup qualification

Aqu berpuasa...korang??
Tapi sayang, malam yang sepatutnya aqu hidupkan dengan amal soleh, boleh pulak aqu tydor..kalau tak pon on9..Waktu siang pon sama!!..Huh...memang jiwa kosong la. Orang kata, bulan puasa sekurangnya dapat khatam satu al-quran tu. Seriously, paling kuat aqu baca sampai juzuk 3 jer.padahal aqu ne bukan kawen lagi nak pkir pasal suami, anak, segala bagai. Solat terawih pulak, sure la aqu pergi..nanti mak aqu marah..See!!!..nawaitu dah lari ke mana ntah..Nak kata aqu bertafakur kat masjid...memang tak lah..tambahan banayk program best kat TV yang nak ditonton, games pon makin bnayak..kan33??..korang pon sama...tapi... Kalau korang tak macam aqu..alhamdulillah..

Aqu bertudung....korang??
Tapi tu la..aqu rasa still tak menepati apa yang Islam anjurkan, dah ler stoking kaki pon tak pakai(puas dah mak aqu suruh pakai~~),

Walau apapun, aqu akan cuba untuk berubah, but, not instantly lah..kalau korang nampak aqu still x berubah2...jangan dok perli pulak..haha..aqu pon manusia biasa weh...
Tapi, buat masa sekarang, aqu still aqu yang sama...

p/s : ada senyuman, ada pahit, ada suka, ada duka,ada bosan, itulah namanya KEHIDUPAN.



Tuesday, 4 October 2011

malangnya si Muncit~~

assalamualaikum

apa khabar korang?.Macam mana dengan study or kerja korang??.huhu..Hari ni..hidup aqu sangat messy!!..haha..mana taknya, kiteorang langsung tak prepare untuk lab dan kelas ganti. Kiranya dengan otak kosong, masok lab, terus buat eksperiment, ada jugak coursemate yang tak datang sebab tak tahu ada lab pagi..ha!!..ce tengok...bertapa serabutnya kiteorang hari ni..Alhamdulillah, aqu dapat partner yang sama masa sem satu dulu..=)..peace~~..korang hado???

Tapi bukan yang tu aqu nak citer...xper??..lets enjoy(erkk!!) with d movie..=))..nanti aqu cerita.
.
video

huhu...ok..suara aqu xsedap!!..sebab tu aqu tak suke karoke..

meh nak citer...mende yang macam hamster tu namanyer MUNCIT (arnab + tikus)

memang take time la masa kiteowang nak amek muncit tu...ada member yang kena gigit, ada juga yang lompat atas labcoat dan berbagai lagi..
aqu??..hahha..ce tanya lab assistant..dah brap kali terlepas...

Pendarahan teruk telah berlaku pada si muncit tu atas kerakusan aqu dan partner merobek salur darahnya..sampai pecah~~..astaghfirullah..

Dr. kiteowang pon terkejut and said it is first cases yang pernah berlaku...Agak malang bagi si muncit yang dapat kiteowang..sebab kiteowang bukannya tak sayang binatang, tetapi takowtt!!!..please understand us k!!...hehe..

Buat masa sekarang, kiteowang pon tak tahu khabar si muncit tu, sama ada terpaksa dibunuh ataw masih boleh diberi rawatan..(sama2 kite doakan)

Tapi...yang aqu respect, budak LELAKI...giler cool, style..xdernyer jerit2..dengan tenang diaowang melakukan eksperiment..

ce imagine, kalo aqu jadi DOKTOR, kowang jadi PESAKIT...hahahhaha..=))

ni ha partner aqu...SOLO g k!!!..


malas nak cerita panjang lebar...nak tahu korang testi ok???..

p/s : luv uollzz..=)

Thursday, 29 September 2011

29/9/11

Assalamualaikum

apa khabar korang??..harap sihat2 yer..untuk entry kali ini, tak panjang sangat pon..cuma aqu nak cerita bertapa penatnya aqu hari ni..boleh tak??..hahhah..(badget aqu jer busy)..
Sambil mendownload tutorial hana tajima, tak salahkan kalo aqu nak cerita aktiviti hari ini..
Seperti biasa, kuliah aqu bermula pada pukul 9 pagi untuk immunologi dan 10 pagi untuk bakteriologi..huh!!!..kiteorang tahun satu belajar dalam bahasa Inggeris, masok tahun dua belajar dalam bahasa Melayu..memang lintang-pukang la jadinya..

ce tengok contoh ayat : rentan = mudah kena
choyyy!!!!..mati2 aqu ingat rentan tu sama erti dengan resistant/ rintangan/ tak mudah kena...

ha!!!..kan masalah tu...

contoh lain :
cell-mediated immunity = keimunan perantaraan sel
choyyy!!...aqu nyer translate leh lak jadi 'keimunan pertengahan sel'

so, apa pandangan korang apabila..
LECTURES in MALAY
SLIDES in ENGLISH
REFERENCES in ENGLISH
EXAMS in MALAY..

huhu!!!..lu pikir la sendri..little bit difficult, but, trying to enjoy..wish me luck k..huhu

Then, after satu apa pon tak faham dalam kuliah, kiteowang keluar dan mengadakan sesi photoshoot...hehhe..scroll jer~~

ni ha dak2 course microbiology...

nama die ROS..belum berpunya!!
sorang dah berpunya!!..sorang lagi belum!!
namanyer sufiah..dah berpunya!!!!
huhu..sikit2 dah ler..ker korang nak lagi??..hahha..then, after tu..aqu kuliah yang seterusnya adalah biometri...(ala-ala additional math la~~)..dari pkul 5 sampai pkul 7..

Sampai kat bilik lebih kurang pukul 7.30....sambil2 menunggu kehadiran kawan aqu..tbe2..dapat sms, die tak jadi datang..then, dapat pula invite..terus g pusanika..ada majlis hari raya PMUKM....
scroll jer..aqu g sejam jer..penat..heheh

x sampai sejam..makanan dah habis!!
yang tunduk tu..PEMALU!!!....
Then..aqu balik kolej..terus pergi cyber cafe...print segala mak nenek nota yang bila aqu tengok..'kecik..besar.kecik..besar..'...memang nak kena view dengan microscope lol...haha..
Sampai bilik, tanpa salin baju dan buka shawl..terus terlentok atas lantai...haahha..

Then, bila bangun susun segala notes..terus on9..

huh!!!...citer aqu untuk hari ini..esok pagi xder kuliah..peace~~

p/s : kena mula study dah ne..segala assignments n tutorial kena anto..next week pon dah mula lab...wish me luck..korang pon..luv uollzz~~...<3<3

Saturday, 24 September 2011

ko kawan aqu ker?????

assalamualaikum

sekadar gambar hiasan

Kau,
kalau diberi pilihan antara kau dan 'dekan'
aqu pilih kau
kalu diberi pilihan antara kau dan BF
aqu pilih kau
kalau diberi pilihan antara kau dan emas
aqu pilih kau
sebab aqu sayang kau, susah senang bersama
kau kawan aqu

kau,
tapi kau kejam
depan baik belakang kau tikam aqu
sampai hati kau
kau propa aqu macam-macam
kau fitnah aqu itu ini
kau caci aqu sana sini
kau kawan aqu ker????

kau,
cilaka!!! 
kau putus dengan BF kau, aqu yang beri kata2 semangat
kau menangis, aqu bahunya
kau marah, aqu tempatnya
kau mengamuk. bilik aqu yang bersepah
tapi sayang..BF aqu pula kau rampas
kenapa tak minta elok2??
dengan rela aqu lepaskan..
sebab kau kawan aqu

kau, 
kedekut giler..
mceg aqu kau tak balas
mceg orang lain boleh pula kau balas
aqu hadiahkan kau bear kecik
boleh pula kau buang
kau kawan aqu ker???

kau,
kau saket aqu rawat
aqu saket, kau tak melawat pon
bukan niat aqu nak persoal
tapi sekurangnya, tanyalah khabar
macam tu baru kawan...

kau,
aqu tak salahkan kau hari tu
aqu tahu kau sengaja tumpahkan air kat assignment aqu
aqu senyum dan kata 'xper'..
padahal dalam hati..nanges laju
pedih mata aqu malam tu buat yang baru
kau tahu tak???

kau,
kau tahu ke aqu suka makan apa??
kau tahu ke bila bufday aqu??
kau tahu ke warna kesukaan aqu??
kau tak tahu kan???
kau ne..betol ke kawan aqu??

kau, 
aqu sayang kau
aqu nak kawan dengan kau sampai bila2
aqu nak kau bahagia,
aqu nak kau ceria,
aqu sentiasa doakan kau...=)

p/s : bosan malam ne..=)))...

Saturday, 17 September 2011

menonton silat di TS

assalamualaikum

hye korang...pe pandangan korang kalo masok kuliah, slide show in malay, but lectures in english????....ok!!..asje tnya, padahal xder kaitn ngn entry..hehe

Sempena cuti Hari Malaysia neyh. aqu kagum la kalo korang sibuk2 g Dataran Merdeka, dan menghayati erti Hari Malaysia..hehe..aqu pulak, lepak2 dekat Berjaya Times Square ngn beautiful's nara (mmber aqu~~)..
Nak dijadikan cerita, plan asal nak g naik KTM, tapi Ktm mogok lak, so kiteowang naik teksi lah dari UKM ke TS...pasal fare, kowang jangn tanyala..tapi kalo korang style jarang2 keluar cam aqu ne..xperla..dah ler JPA tak masok lagi, gedik nak perabih pitis..ish3~~

Sampai je kat sana..hahahha, penat berjalan sebab tak tahu jalan, pusing2, tempat yang sama juga kiteowang lalu..tbe2..aqu ternampak ada tournament silat, pe lagi..aqu ajak beautiful's nara g lepak sana la..sebab aqu minat kalo bab2 ne, nak suruh aqu stay situ sampai malam n watch the game pon, aqu sanggup..tapi beautful's nara aqu cam kurang minat jer..hehhehhhe

ni ha, snap dari atas...

kalo korang nak tahu, kiteowang g sana, x beli apa sangat pon, just beli buku..(bagus x???)..readers digest lagi...=))
Aqu jugak da terserempak dengan member secndary dulu...pe lagi, xciting la..jejak kasih pon bermula, kesian pakwe die dok tunggu...hehhe

ni ha, nama syamin, dah berpunya k!!!
Then, dah habis pusing2 cam orang xder motif, kiteowang pon balik dengan menaiki teksi yang sama..
Tapi aqu suke sebb ada tournament tu,,hehe..aqu x minat sangat shopping, penat jalan weh...hahhah.Jom tengok my beautiful's nara, die pon ada blog azwa

ni ha,, azwa..dah berpunya kk!!
apa2 pon, nice keluar ngn korang, t nak kluar lagi, plan betol2...yang pasti, xmo naik KTM..hehehe..penat!!!

p/s : dah habis jalan2 tanpa duit masok!!!..ggrrrr.....dah. jom buka lab manual..esok da lab..=)..

Tuesday, 13 September 2011

gadis

assalamualaikum

      hye korang..Happy Independent Day...huh!!...cam biasa, minggu first ni jadual tak padat..satu hari satu jam jer kelas..rugi jer aqu iron baju..Bila difikirkan balik..kesian pulak tengok adik-adik aqu yang pergi sekolah naik basikal, bawa beg dah macam bawa batu, kelas pula dari pagi sampai petang, lepas tu pula, tak siap homework or tak bawa buku, kena denda!! OK...tak ada kaitan dengan entry..yer dak??..

Dolu-dolu, aqu ada buat kajian tentang gadis yang lelaki suka, but it does't mean diaorang nak buat bini..k
Meh kite scroll down :

1) gadis bertudung
contoh!!!!
Dalam kajian tu, ramai gemar gadis yang bertudung sebab katanya, sejuk mata memandang..padahal gadis free hair lalu..mata dah nak tersembul keluar..kan3??

2) gadis yang manja dan penyanyang
mereka suka yang manja, sebab bagi mereka manja itu comel..alolo..padahal, dalam hati..dok kata
' sabar2..baru gurlfriend, nanti dah jadi bini..xdernya aqu nak layan manja ko'...yer dak??

3) gadis yang lawa badan dan putih
amboi2...ampa nak yang putih2 jer na...habis yang hitam2..jeling jer..btw, member aqu ada kata..anggota badan yang paling putih..adalah tapak kaki dan yang paling hitam adalah rambut..ha!!!..ce tengok...yang hitam tu korang junjung atas kepala taw..yang putih ampa pijak jer..=)

4) gadis yang tak sombong
OK!!..yang ni aqu setuju sangat.Bagi aqu semue orang akan rasa selesa untuk berkawan dengan orang yang tak sombongkan?..Lagi pon korang nak heret g mana2 pon tak rasa malu sebab gadis korang sentiasa ceria dan manis dengan senyuman..

5) gadis yang tak kuat cemburu
sekadar hiasan

 ye la..kalo dah korang tu hencem bagai justin bieber..memang ramai la kan gurls dok kejar korang..that's why korang x nak gadis korang tu kuat cemburu..hehheh..tapi..aqu kuat cemburu!!

6) gadis berintelektual
sekadar hiasan
 supaya korang boleh berborak tentang semua hal dengannya, tak der la macam korang berbual dengan orang yang bagai katak bawah tempurung kan..lagi pon gadis yang berintelektual ini juga menjadi impian semua ibu dan bapa mertua

7) gadis yang bersedia nak jadi isteri
sekadar hiasan
 eleh...korang tu dh sedia ke nak jadi suami? huhu..nak buat macam mana zaman dah berubah, ramai wanita yang mementingkan kerjaya..yer dak??..termasuk aqu..nak kawen lewat sebab nak enjoy dulu..hahahh

8) gadis yang menyokong korang
korang sukakan gadis yang sentiasa beri sokongan dan motivasi terhadap apa yang korang buat..kalo korang minat bola, korang nak gadis tu minat bola jugakkan...

tu jer....tapi mungkin juga bagi sesetengah lelaki sukakan yang sebaliknyer kan?.Semuanya terpulang pada hak masing2 sebab mata kita lain-lain..
Tak salah lelaki ada firasat yang tersendiri tentang gadis sebab gadis pon ada firasat yang tersendiri tentang lelaki..=)

p/s : kalo aqu lelaki, aqu nak gadis yang ganas...hahahha..aqu nak panggil die monster...=))))))

Monday, 12 September 2011

If you are not the one

assalamualaikum

sekadar gambar hiasan

If you're not the one then why does my soul feel glad today?
If you're not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call?
If you are not mine would I have the strength to stand at all
I never know what the future brings
But I know you are here with me now
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with
I don't want to run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?
If I don't need you then why am I crying on my bed?
If I don't need you then why does your name resound in my head?
If you're not for me then why does this distance maim my life?
If you're not for me then why do I dream of you as my wife?
I don't know why you're so far away
But I know that this much is true
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I'm praying you're the one I build my home with
I hope I love you all my life
I don't want to run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?
'Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
'Cause I love you, whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
You know my heart is by your side
I don't want to run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms...?

p/s : lirik lagu kat blog aqu..=)

Sunday, 11 September 2011

syoknya jadi kacak...

assalamualaikum

jericho rosales..(kegilaan mak aqu)..haha
 uitzz..korang..sihat?..kali ni aqu nak citer sal jejaka2 kacak...So, siapa antara korang rasa dirinya kacak?..please cermin muka yer..hehe..(gurau jer)

ok..alhamdulillah aqu dah selamat berada di bumi UKM..seawal jam 7 pagi tadi. Nak dijadikan cerita, aqu dengan member aqu yang namanya Aina, memulakan perjalanan dari Perlis ke Kajang tepat jam 10.30 malam via Sri Maju..
Cam biasa la kan..mana bole tydor lena, asal bas tu berhenti jer..kiteowang terjaga...sampai la bus tu berhenti kat satu station minyak ni (nama x ingat).Kiteowang terjaga dan melihat suasana di luar jendela..
 
tibe-tibe...
ada la dua biji....eh..buah.. kereta berhenti bersebelahan..Maka!!..keluar dua orang jejaka yang segak bergaya keluar dari sebuah kereta..dan seorang jejaka keluar dari kereta satu lagi..
Diorang berjalan ke surau yang berdekatan, lalu menukar memakai kain pelekat dan solat secara berjemaah..(well, pintu surau terbuka..usha je la..)

Seyesly, apa yang membuatkan aqu and aina tertarik nak terus usha bukan dek kerana diorang hencem, tetapi, sikap mereka yang menyejukkan. Kalau lelaki berjubah g solat dan berjemaah, aqu x kisah sangat..tapi lelaki yang pakai short, baju tanpa lengan, kasanova,rambut terpacak segala bagai bila g solat..seyes aqu tabik spring!!!!...

Nak diteruskan cerita..aqu dan aina, terus memerhati..tbe-tbe2, dua orang daripada lelaki kacak terbabit berjalan ke arahku dan tersenyum..ok!! TIPU~~

hhhaha..sebenarnya, mereka berjalan ke belakang kereta dan menukar memakai sport shoes..dengan selambanya salah seorang tu,, boleh pulak menukar baju kat situ jugak..Amboi..taw la hencem..cik abang oi!!

Kemudian, dua buah kereta terbabit melongsor laju di atas jalan raya...aqu dan aina saling berpandangan dan masing2 menyatakan hasrat yang kiteowang suke lelaki cam tu..kih4~~~

p/s : ini cerita benar...haha

Friday, 9 September 2011

top up 6%

assalamualaikum

uitzz..apa khabar uolzz..la ni dok hingaq harga top up naek kan??..Buat remaja2..sure tengah gelisah bak cacing kepanasan kan..ye la..nak mceg2 sayang nanti kena la berkira2..hehe.
Actually, aqu pon xtaw yang top up dikenakan cukai sebanyak 6% pada pengguna2 maxis (aqu la tu) , celcom,digi,xox,......sehinggalah diberitahu oleh seorang junior aqu..

here's how the conversation :

ha nif : lecehlah..top up naik
aqu : erk..naik pebendanya...cm biasa jer..kalo top up rm10..dalam account ada rm10 lah...
ha nif : lol..akak xtaw ke??..sure x baca news neh..haha
aqu : eh..naik mcm mana??

then, si ha nif tu pon bagi la link kat aqu..hahhaha..baru ku tahu..

jom usha2 harga baru top up..yang dijangka berkuatkuasa pada 15 september


Ce tengok, kalau korang beli top up rm10 means korang kena bayar rm10.60. Agak mahal kan. Tapi akak aqu ada citer yang waktu die beli top up kat kawasan Negeri 9, die kena charge rm 2..kiranyer die beli top up rm10, kena bayar rm12..gile cekik darah!!!!

Untuk detail..sile kunjungi  SINI

So, korang yang berada dalam dilema berjimat cermat, bolehlah amek tips neyh..

1) mulai sekarang dan sebelum 15 september..sila beli top up banyak2 then buat simpanan sendiri..Kalau ada orang lain minta, korang leh jer buat cukai sendiri..hehe

2) kalau ada mceg2 xpenting cam..
alien 1 : awak sihat? buat apa? dah makan? bila nak tydor?
please lah..sangat2 membazir kalo korang reply..baek guna laman sosial facebook o twitter o blog

3) untuk yang sangat save badget, korang jangan hubungi sesiapa kalau tak darurat, korang buat miscall jer..

4) xperlulah nak send2 lagu MMS bagai, bluetooth is enough~~

5) kalau phone korang tak ada wifi, korang tak payahlah nak langgan internet..mahal beb

6) hentikan segala caller ringtone tuh..

itu sahaja untuk entry kali neyh..korang boleh share juga if have any ideas..=)

p/s : HUH!!..harga barang makin naek.....menci~~

Monday, 5 September 2011

warkah buat....suami

assalamualaikum

aqu sayang rindu kamoo
abang..
kenapa kawen dengan kite?
kite xsuke la..tapi kite trima sebab abang doktor
materialistiknya kite

abang..
malam tu abang minta hak abang
abang romantik habis
tapi..kite buat dunno jer
habis satu malam kite tydor bergelumang dosa
esok..kite pura2 minta maaf
abang kata ' xper, take ur time'

abang..
kite curang dengan abang
abang nampak kan??...kan3??
kite senyum sinis tanda kemenangan
tapi..abang cuma kata
'aipp!! lain kali jangan buat cam tuh, buat dengan abang xper..'

abang..
hari tu bufday kite
abang bawa naik cruise
entah kenapa, kite tergelincir lalu jatuh
semue orang pandang
semue orang ketawa
tapi..abang cool jer dukung kite

abang..
malam tu kite bertengkar
kite marah dan lari keluar rumah
abang kejar kite...sampai tengah jalan..
'masyii!!!!!!!!
kite toleh, abang kena langgar...koma~

abang..
kite menyesal
kite jahat
kite dah insaf
kite nak jadi isteri solehah
kite nak hati abang dan hati kite jadi SATU

abang..
hari tu, abang pergi SOMALIA
sebab abang jadi sukarelawan yang merawat warga sane
abang pergi dengan senyuman...
dan..
dan..
pulang dengan senyuman
tapi...senyuman pada sebujur jasad yang kaku

abang..
negara anggap abang wira
kite anggap abang hero
ramai menunggu dan menyambut abang
seyes..wajah abang berseri menemui Pencipta

abang..
Terimakasih untuk itu ini
Terimakasih kerana sanggup berkawen dengan kite
Terimakasih kerana sanggup menjadi sebahagian dari kite
Terimakasih untuk peninggalan zuriat tunggal ini

abang..
kejauhan kite hanya pada segenggam tanah
kite doakan awak aman di sana
i love u
no one an replace u in my heart..

p/s : macam tak menarik jer puisi kali neyhhh..-.-

Saturday, 3 September 2011

teremosi

Assalamualaikum

gambar sekadar hiasan.

hye...hye...apa khabar korang? untuk entry kali ini, cuma luahan hati aqu yang agak beremosi sikit..so, korang tak perlu baca,..hehe..lagipon baru jer lepas puasa dan bagi yang berpose enam..nnti kurang lak pahalanyer...yer dak??...
Actually, aqu macam manusia biasa jugak, ada hati, perasaan (marah, sedih, gembira)..Jadi, ada sesetengah peristiwa yang mmbuatkan aqu menyampah dan meluat. Even tak elok dok canang sana-sini, tapi entry kali neyh, sekadar luahan hati aqu, sebab kalo simpan nnti leh datang stress..yer dak..
Antara perkara yang mmbuatkan aqu rasa sangat2 annoying adalah :..(cewahhhh~~)

1) ganggu aqu bila aqu nak study..dah ler masok bilik aqu x ketuk pintu
 alien : lol...masyi study, mesti dah banyakkan. rajinnyer bukan cam saye ne..asyik tengok movie, bangun pon lewat. Dah ler tu Masyi study..petang neyh jom lepak Mines.
aqu : huishh..mana der..baru jer bukak buku (padahal dlm hati..lantak aqu ler nk study, masa depn aqu..ko xnak suda~~)
Tapikan aqu rasa, memg camtu lah gaya orang melayu, suka melemah semngat orang laen..ada tu..siap datang tutup buku aqu .....tak boleh ker kalo kata cmneyh

alien : wa~~..masyi study, jom study sekali
aqu : jom3~~..
Kan bagus kalo macam tuh..xderla aqu dok maki dalam hati..

2) Suke kritik apa yang aqu pakai
alien : meluatnyer tengok orang pakai shawl, cam serabut jer
aqu : hehe (padahal dalam hati..ciss!!..perli aqu lettew..aqu pakai shawl..ko tu xtaw fashion)

huh!!..korang xrasa marah ker??..Bagi aqu orang tu jeles hapa..even orang berfashion bagai..ko xder hak la nak kritik camtu..laen ler kalo ko tu expert in fashion..xderla menjengkelkan.


3) gedik nak bermanja dengan aqu
yang ketiga neyh, khusus untuk lelaki...bukan apa, cuma, xder maknanyer aqu nak layan kalo bukan bapak, sedara or boyfrend aqu.
si dayus : kite demam ler wak..
aqu : yer ke
si dayus : aah..batuk neyh, sejuk, neyh pon pakai 2-3 baju
aqu : g ler klinik ( dalam hati..gtaw la roomate ko)
si dayus : teman boleh?
aqu : battery xder la wak..t borak laen yer..bye..( huh..ggrr...sangat meluatt!!)
Korang tu lelaki. pesal nmpak sangat2 lembik di mata gurls?..kalo perempuan perangai cmtu..aqu x heran sangt..


4) meluat bila ada orang tanya pasal status
alien : masyi dengan sapa sekarang?
aqu : xder..single
alien :eleh..tipu la tuh
aqu : btol la..
huh..annoying kan...hal peribadi pon nak kena gtaw..nanti xder suprise lol..laen ler ko yang suke post pasal makwe/pakwe ko..


5) sangat annoying gurls yang macam neyh
gurl : weh..saye dah gemok ler...nak kurus..
aqu : hurm..
gurl : cmner nak kurus weh..
aqu : lol..ok dah tuh..lawa dah
gurl : tengok pipi neyh..dah naek..
aqu ; mandi jap weh..duduk dlu ( huh!!!..)

xkisahlah korang gemok or kurus..asal sihat..sebab..lumrah manusia..ada yang suke gemok, ada yang suke kurus..one more, xperlu la nak publish photo pipi cembung korang then kasi orang komen..sekali-sekala orang leh terima, kalo selalu..tambah dosa ngutuk jer..


6) pleaselah..jangan bahan aqu
Setengah orang suke dibahan (ada ker???)..kalo aqu..sometimes bolehler.
gurl 1 : masyi tu..masyi neyh..
gurl 2 : hahah..aah..masyi..bla3~~
gurl 1 :...............................
gurl 2 :.................................
aqu : weh!!..aqu tak terlibat pon korang dok nak mengata

seyesly..itu ler jawapan aqu..sebab aqu selalu kena camtuh..pehal..korang xpuas hati sangat ah??..Laen la kalo aqu pon dalan conversation tuh..ce kalo orang bahan ko..mau merajok satu hari..


7) respect orang laen sama weh..
Yang ketujuh neyh..alhamdulillah..aqu dapat roomate2 yang begitu respect dan baek..tapi aqu bersimpati pada sesetengah orang yang dapat rumate begini:
:  suke bukak radio kuat2....mengganggu taw x???
: suke hati jer nak slow or kuatkan kipas...minta ler izin dlu
: tumpahkan minuman atas assignment, xnak mengaku...pleaselah
huhu..itu semua antara perkara yang sangat menjengkelkan and part of my life..X mungkinlah aqu nak marah depan2 sebab aqu respect korang and x nak korang tersinggung, so, aqu luahkan jer kat sini, kalo2 ada yang terbaca, hope korang faham benda yang aqu suke dan tak suke

p/s : emosi aqi masih stabil..xelok stress2..peace..=)



Friday, 2 September 2011

merdekaraya 2011

Assalamualaikum

psst...pstt..rni dah msok raya ke-4...hehe..selamat hari raya..maaf zahir batin..Cmner raya korang??..Mesti bestkan..Aqu biasa2 jer..sebab xdernyer nak pasang pelita keliling rumah, bako2 lemang, maen mercun2..huhu..sob3..
Tapikan korang raya tahun neyh paling best sebab aqu dah boleh drive, so, boleh la nak g beraya rumah teman2..
Raya pertama : Setelah bersalaman dengan parents, kiteowang pon berangkat ke masjid yang terletak beberapa langkah dari rumah..Mak aqu suke g awal, sebab nak duduk saf depan2..dapat kena air-cond lagi..Then after solat sunat aidilfitri, just duduk rumah tunggu sedara2 datang..

sedara aqu lettew..


wif family...aqu paling muda disitu..=)
raya kedua : huhu...pe lagi g rumah mmber2 la sebab diaowang buat rumah terbuka..

raya ketiga : g rumah mmber yg buat rumah terbuka juga..dan secara tak dirancang, berjumpa dengan teman yang hampir 8 tahun x jumpak...seyes sangat syahdu (bak kata adik aqu)..and xcited

raya keempat : teman akak aqu (jubah merah ) g beraya rumah teman2 die...sebab die tak tahu drive..ho..ho..redah sawah dan bendang, mencabar kepoweran aqu memandu...
Then petang tu, g shopping2..huhu..dapat satu handbag..dah tiga kali aqu g kedai yang sama2..last2 rembat jer..

Btw, nama jer merdekaraya, haha...sambutan merdeka, aqu x dapat rasa poWn...korang???

p/s : packing2 nak masok U balik...welcome the juniors....=))


Thursday, 25 August 2011

Cinta Pra-Matang

Assalamualaikum

Awak
saya benci awak!!
saya meluat tengok awak!!
saya menyamaph ngan awak!!
awak talam dua muka
muka baek hati busuk.

Awak
saya menyesal pergi perpustakaan
sebab kat situ kite kenal
awak tackle saya..saya xlayan
tapi..awak x putus asa
akhirnya hati saya tertawan

Awak
kawan2 saya kata saya gedik
sebab selalu jumpa awak,
sebab selalu cerita tentang awak,
sebab selalu tunggu awak balik kuliah
tapi saya x peduli
sebab saya suka tengok awak

Awak
petang tu saya ajak awak keluar
tapi awak kata nak tidor
saya pon jalan sorang2 pusing KMPP
tapi awak tipu, awak x tydor pon
awak maen futsal kan??

Awak
malam tu kite jumpa kat kedai pak cik 4 flat
tapi dari jauh
sebab awak dengan praktikum fizik
saya dengan praktikum hayat
awak senyum kat saya, saya senyum kat awak
habis satu malam x leh tydor

Awak
zaman matrik dah tamat
saya dapat UKM, awak U laen
saya ingat kite terpisah sementara
rupanya selamanya

Awak
hari ni saya dapat mceg
awak mintak putus
saya tanya 'kenapa'
awak jawab 'awak x layak untuk saya'
bedebah!! alasan lapuk la
awak ada gurlfrend baru kan??

Awak
saya nak jadi yang halal buat awak
tapi xder jodoh
saya nak jadi suri di hati awak
tapi Allah x izin
saya nak jadi pendamping awak
tapi x kesampaian

Awak
nape jahat sanagt???
tapi xper..saya dah reda
saya dah matang
saya rela awak bukan milik saya
tapi sebahagian dari lipatan sejarah saya

Awak
orang kata walaupun sejarah itu adalah fakta
tapi kita boleh lupakan sejarah.
saya doa awak bahagia dengan 'die'
we still frend, right?


Ramadhan Terakhir

Assalamualaikum

Insya-allah lebih kurang dalam masa 4 hari lagi, seluruh umat Islam akan menyambuat Hari Lebaran sebagai tanda kemenangan kita setelah sebulan berposa...
Tapi entah kenapa, sedikit pon aqu xrasa xcited nak menyambutnya, malah aqu lebih suke berada dalam bulan Ramadhan. Sebab kite xtahu, mungkin Ramadhan kali ini adalah yang terakhir buat kite..
Sama seperti dalam drama ' Ramadhan Terakhir' kat slot Samarinda tuhh...yang pengarahnye Ungku Ismail Aziz.
Seyesly, ini antara drama faveret aqu sebab jalan citernyer sangat menarik, suspen, menguji iman kite, dan mengingatkan kita tentang mati..Tambahan lagi, drama ne x menggunakan khidmat pelakon2 popular..=)

dah macm citer winter sonata lak...hehe
Untuk pengetahuan korang..citer neyh bawu je habis tadi..haha..nyesal ler sapa x tengok..
Aqu malas nak citer sinopsis or nama2 pelakonnyer sebab kowang leh surf tenet..=)

p/s : x suke drama2 pasal chenta jew~~~

Sunday, 21 August 2011

aqu bersujud

Assalamualaikum



Ya Allah
bagiMulah segala puji
 Engkaulah cahaya yang menerangi langit dan bumi serta seisinya
Engkaulah yang haq
janjimu adalah haq
firmanMu adalah haq
mengadap kepadaMu itu juga haq
syurga itu haq
neraka itu haq
hari kiamat itu haq
nabi-nabi itu adalah haq
dan nabi Muhammad itu haq

Ya Allah
kepadaMu sajalah aqu berserah diri
kepadaMu sajalah aqu bertawakal
hanya kepadaMu aqu beriman
kepadaMu sajalah aqu bertahkim

Maka ampunilah dosaku yang silam dan yang kemudian
yang tersembunyi dan yang terang nyata
Engkaulah yang awal
dan Engkaulah yang akhir
Tiada tuhan selainmu



p/s : salam ramadhan..=)

Saturday, 20 August 2011

When fashion become obsession

Assalamualaikum..

First of all, alhamdulillah..bawu selesai solat terawih di masjid berdekatan..Tambahan pula sepuluh malam terakhir neyh, marilah kita sama2 berebut lailatul qadar..insya-allah...So, update cepat2..then jom qiamulail..masjid dekat umah aqu ada buat qiam pkul 3 pagi nanti...=)

Berbalik kepada topic aqu, hehe,,tentang tudung, adakah it cover the aurat properly or sekadar berfesyen. Jika kita lihat, kebanyakkan remaja zaman sekarang suka kan simple, ada yang gemar memakai shawl, bawal, syria, awning dan laen2..(sorry, aqu x gemar berfesyen, so, x bnyak info yang tahu..hehhe...sila tnya Mr.Google.)

Jom usha2 pemakain tudung..

remaja skunk suke selepang je tudung bawal!!..ish3~~
tudung awning
tudung dato'siti...tapi skunk dengr citer beliau dah bertudung litup...=)
tudung Yuna, yang katanya gaya eropah gitu..~~
ala2 hana tajima...euuwwww
Tu semua antara gaya2 tudung yang ada sekarang dan alhamdulillah kebanyakkan artis kita dah ramai yang memakai tudung seperti wardina safiyyah, dato' siti, irma hasnie, nora, dan ramai lagi...Tapi jangan sekadar berfesyen seperti di bawah ini :

ada bonggol unta tuh..

Dalam berfesyen, ianya juga haruslah menepati syarak. Siapa kata wanita muslim tidak boleh bergaya?? Aqu pon cam korang juga, wear the tudung and at same time can still follow the trend.Tetapi, kalo korang lihat kanan dan kiri kowang, sekarang dah menjadi trend pakai tudung ala2 bonggol unta and don't suprise that ada anak tudung untuk buatkan seakan nampak sanggul tu taw di pasaran...

Sekadar renungan. -Hadith riwayat Ahmad-

'akan muncul di kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana lalu mereka turun di depan pintu2 masjid,wanita2 mereka berpakaian tetapi seperti bertelanjang. Di atas kepala mereka pula terdapat bonggolan seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu, laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita2 yang TERlaknat'

(sumber sini)


p/s : Sekadar perkongsian bersama..=)..Doakan aqu xSELEPANG2 dah bawal tu yer...amin..=)


Monday, 15 August 2011

brokoli @ bracoli

assalamualaikum 

 Salam 15 Ramadhan...hah!!..bace doa qunut x terawih tadi??..eh..silap2...witir tadi??..hehe..Actually tak ada apa sangat nak story..just nak sembang jer dengan korang...
Nak dijadikan cerita..petang tadi, tengah aqu on9 and mak aqu dok rehat2 kat sebelah...tiba-tiba, adik aqu yang bongsu datang...here's how the conversation begin..~~

adik : Kak Ita, taw tak bracoli tu apa?...(die nyer pronunciation cam tu..)
aqu : hurm...bukan yang sayur tu ker?? (sebab aqu rasa die nak sebut brokoli)
adik : hahhah..salah2!!!...bracoli tu baju dalam la~~

aqu dan mak aqu terdiam...then...kah333~~..(kiteowang gelak kuat~~)
mak aqu pon xplain la kat adik aqu dengan bersungguh2~~..ngeee...

mak : adik salah konsep la...brokoli tu..sayur yang macam kobis...kalo bra or coli tu barulah baju  dalam....adeiii~~
aqu : sapa yang ajar tu??..ce habaq mai
adik : cikgu (sambil buat muka x puas hati)
aqu : loqlaq nyer  cikgu....

begitulah cerita seorang kanak2 yang masih noob...Maka...menjadi bahan ler aqu ngan mak dok permainkan adik aqu petang tu...adik beradik aqu yang laen tertanya-tanya..
'pehal la xhabis2 sebut pasal brokoli2~~'..

nie ha brokoli....=)

Alang2 cerita pasal neyh..teringat la pulak aqu kat rumate aqu sowang tu..die pernah citer kat aqu...

musyrifah : masyi2...masyi taw x ritu kan...bufday kawan akak..
aqu :         Then??
musyrifah : Masyi taw x husband die bagi hadiah apa
aqu :         Hadiah apa kak??
musyrifah : nanti masyi malu...masyi kan x open minded sangat
aqu          : ala akak neyh....citer jela..
musyrifah : husband die hadiahkan baju dalam dan seluar dalam warna kuning..yang branded lak tuh..
aqu          : gurlppp!!!! eeeiiiiii...
musyrifah : pe pandangan Masyi..kalo laki bagi hadiah cam tuh
aqu          : nak g mandi r akak...bye~~..

adoi..pe pandangan korang ea???????????????
btw, aqu memang pemalu sikit kalo cakap mende2 cam neyh...hoa3~~..
hurm...lagi satu...member2 aqu panggil aqu MASYI...tapi..kalo sedara and bff..diaowang panggil ITA.

p/s : alhamdulillah...esok ramadhan ke-16=)

Thursday, 11 August 2011

terima kasih untuk semusim

Assalamualaikum

Cinta,
Ku tersenyum bila kau senyum
Dalam berjuta, insan seperti kau hanya satu
Aku ada kau..kau ada aku.Mungkin.
Tapi tidak lagi sekarang
Aqu tak minta kau pergi
Tapi..kau pergi dengan keegoanmu..

Cinta,
semalam kau senyum padaku
Sumpah!!..itu senyuman terHebat pernah aqu lihat
Senyuman itu yang mengganggu aqu tydor
Senyuman itu yang membuat aqu leka pada pelajaran
Senyuman itu yang bikin aqu tydor x lena, mandi x basah

Semalam kata2 kau penuh dengan romantika
Kau tak pernah sakitkan hati aqu
malah, kau tanam bunga segar di hati aqu.

Cinta
kini, 100% kau dah berubah..
Ya..aqu tahu..aqu tak layak untuk kau
Ramai lagi yang tergilakan kau
Ramai juga yang taksub dengan kau
Ramai yang histeria dengan kau
Hingga kau melepaskan kata2 yang merobek hati aqu
pedih, saket, terguris....hanya DIA yang tahu

Cinta,
Terimakasih kerana pernah suka apda aqu
Terimakasih kerana perkenalkan aqu pada keluarga kau
Terimakasih belikan aqu sarapan itu
Terimakasih kerana pernah menganggap aqu kekasih kau.Mungkin.
Terimakasih untuk cinta semusim itu.

Cinta,
Setulus ikhlas aqu cuba lepaskan kau pergi
tapi..
Tolong jangan tegur aqu...hati saket
Tolong jangan bermesra depan aqu..hati saket
Tolong jangan ambil berat pasal aqu lagi...hati lagi saket
dan..Tolong jangn Senyum padaku lagi
kadang-kadang..
Senyuman itu tidaklah selalu membahagiakan..


gambar sekadar hiasan..


p/s : Terimakasih untuk cinta semusim

Monday, 8 August 2011

FRIEND

ASSALAMUALAIKUM
hye uollzz...harap chat2 yer.=)
letih melukis guna paint..tapi syok...heehhe..rasa zaman budak2 lak....(padahal xtaw guna photoshop)...ngeehhhh~~~....layan je yer..=)




p/s :..ok x??? boley x?? ???

Wednesday, 3 August 2011

Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM

hehe..apa khabar sahabat2 sekalian, semoga semuanya berada dibawah rahmatNya. Masih belum terlewat kan nak ucap Salam Ramadhan. Ari ni merupakan pose yang ketiga. Orang kata bulan pose paling best...bagi kanak2 ribena yang belum matang, bulan pose la diaowang nak merengek2, makann pon sedap2...bagi alasan letih sebab x nak g extra class kan3??....keh..keh..keh..Tapi bagi aqu, aqu sambut Ramadhan dengan penuh sabar dan tawaduk (acecece....)..aqu xleh ler nak merasa makann enak2 even dok umah sekarunk neyh..sebab aqu masih lagi dalm tempoh berpantang...

Apa??....bersalin??...

ishhh..ishh..kowang neyh..agak2 r..aqu baru 20 k...hahha..xderlah..aqu still berpantang sebab nak sembuh cepat..kih3...So, xdapat lah aqu nak merasa ayam, daging, minuman sejuk, seafood semue tuh...(kempunan oo)...tpi xper...sabar..insya-Allah..lagi 2 minggu, habislah ubat tuh...kowang nak taw ubat hapa..meh tengok cnie...

herba..

cuka
yeahhh!!!..itu lah die..herba campur cuka..perit tekak n perut weh..rasa terbako jer...
nper??..xcaye..try ler kowang minum cuka...hehe..aqu buka pose n start sahur pon dengan menda ne...sabo3~~..
nak dijadikan cerita..tengah2 sahur..mak aqu pon bukak lah IKIN fm...ala~~.radio yang berunsur keagamaan tu..da sowang ustazah neyh citer la pasal Rasulullah dengan Ummu Hani...aqu ringkaskan..

satu hari..Rasulullah pergi melawat ke rumah Ummu Hani....takkala itu..Baginda sangat lapar..
Rasulullah : wahai Ummu Hani..ada apa2 makanan untuk dimakan.
Ummu Hani : hanya ada roti sahaja Rasulullah..
Rasulullah : kalau begitu..keluarkanlah roti tersebut, kerana saya sangat lapar..

maka, Ummu Hani pon mencampurkan roti tersebut dengan gula/garam (x ingat lak~~~~)..lalu menjamu Rasulullah..

Rasulullah : hurm..Ummu Hani, tidakkah ada sedikit kuah?
Ummu Hani : maaf Rasulullah, hanya ada cuka sahaja
Rasulullah : keluarkanlah..' Sesungguhnya tidak ada kuah sebaik cuka'..

Aqu : ooooooo..(6 harakat~~)

hehe..so, korang ape lagi..minumlah cuka..hehhe..conversation kat atas tu..aqu buat ayat sendri lah..sebab nak ringkaskan dari apa yang disampaikan oleh ustazah..

cuma apa yang boleh aqu katakan, minum herbs + cuka neyh membuatkan perut aqu rasa perit n rasa nak tydor....nak dijadikan cerita..disebabkan aqu minum waktu berbuka..maka, aqu agak liat nak ke terawih (ishh,..ish..)..tapi, aqu pergi jugak la weh...cuma g agak lewat..so, kena dok kat luar..haiisshhh..xkena air-cond le kan..

Tengah2 dok khusyuk solat terawih......tbe2..ada sesi berkenalan pulak oleh kanak2 lelaki yang aqu pon x pasti dah ckop umor ke blom...hahah..

budak satu : ang nama apa?
budak dua : Mohd Afifi..


ciscake!!!
hilang khusyuk aqu sebab kalo solat kat luar, ianya berdekatan ngan saf lelaki...memang xder tirai la..
xper...then, aqu kembali khusyuk,....tbe2..

Yeahhhh!!!..Oltromen..

ggrrr....hilang lagi khusuk aqu..barangkali jeritan oleh kanak2 yang masih hijau dalam hukum solat...hehe..mana ler mak bapak diaowang neyh...
so, malam neyh kena g awal...sebab nak dok dalam..leh kena air-cond...hehhe..

p/s : sepanjang bulan Ramadhan, sama2 lah kite lakukan kebaikan....Ramadhan hanya setahun sekali..=)