Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Sunday, 4 December 2011

Jiwa Kosong Lagi

Assalamualaikum

Hye korang...sihat??..Salam 9 Muharam yer..Sebelum masok entry aqu kali neyh...aqu nak citer sikit la..apa yang aqu buat sepanjang weekend yang dah berlalu..Ari sabtu(3/12),punya lah plan nak g bengkel 'pemantapan akidah' anjuran PERKIM..tapi sayang tak jadi sebab xder member, last2..boleh pulak g mandi danau dan main frisbee. Dapat jugak release tension..Then, aqu plan lagi, hari ne nak pergi tengok citer 'ombak rindu' dengan member lelaki kuliah(huh!!, tak pernah aqu tengok wayang dengan laki)..Tapi tak jadi juga sebab kelas die habis lewat. Marah punya marah, last2 aqu decide nak berpuasa rini as dapat banyak pahala taw sebab 9 muharam. See!!!...perancangan Allah untuk kita adalah yang terbaek~~

seriously..aqu pon tak tau kenapa ada gambar neyh..-.-


hoho...jiwa  aqu kosong....jiwa korang????
As uollz know, x sampai beberapa bulan je lagi..dah nak masok tahun baru...yer dak??..Umur aqu pon bakal menginjak ke usia 21 tahun..Tapi sampai sekarang aqu rasa kosong jer sebab aqu tak tahu apa hala tujuan aqu.

Aqu solat...korang??..Tapi kadang-kadang tak cukup pun lima kali sehari (not including if period k!!). Kalau TERover slept, balik lewat, dalam bus..cis!!!..tinggal macam tu jer solat aqu..Dah ler jarang2 buat solat sunat, berjaga sampai pagi...FB memanjang..still tak sedar diri dah makin tua. Dah tu..kalau solat pon, dok ulang bace tiga Qul jer..padahal dulu bukan main hafal satu muqaddam..Sekarang kalau suruh, sure tergagap2 aqu bace...

Aqu baca al-quran....korang??. Tapi honestly not everyday..padahal tak ada lah busy sangat.Kalau baca quran dan tafsir,korang perasan tak, kite selalu je letak diri kita jadi 'watak putih'. Tapi kita lupa, cukup ke kriteria kita nak jadi 'watak putih' tu?? Cukup ke apa yang kita dah buat selama ini untuk dengan bangganya kata 'aqu la orang yang disebut dalam ayat'......'wahai orang2 yang beriman,....' Choyyyyy!!!..yakin sangat ke kita ni orang yang Allah sebut dalam quran yang akan diberi balasan syurga??

Sepatutnya kita letak sekali diri kita untuk jadi 'watak hitam'. Bayangkan yang diri kita la orang yang diseksa dalam neraka yang Allah desribe dalam quran tu. Kita ni kadang2 tertipu apabila terlampau berangan nak jadi 'watak putih'..padahal 'watak kelabu' pon tak cukup qualification

Aqu berpuasa...korang??
Tapi sayang, malam yang sepatutnya aqu hidupkan dengan amal soleh, boleh pulak aqu tydor..kalau tak pon on9..Waktu siang pon sama!!..Huh...memang jiwa kosong la. Orang kata, bulan puasa sekurangnya dapat khatam satu al-quran tu. Seriously, paling kuat aqu baca sampai juzuk 3 jer.padahal aqu ne bukan kawen lagi nak pkir pasal suami, anak, segala bagai. Solat terawih pulak, sure la aqu pergi..nanti mak aqu marah..See!!!..nawaitu dah lari ke mana ntah..Nak kata aqu bertafakur kat masjid...memang tak lah..tambahan banayk program best kat TV yang nak ditonton, games pon makin bnayak..kan33??..korang pon sama...tapi... Kalau korang tak macam aqu..alhamdulillah..

Aqu bertudung....korang??
Tapi tu la..aqu rasa still tak menepati apa yang Islam anjurkan, dah ler stoking kaki pon tak pakai(puas dah mak aqu suruh pakai~~),

Walau apapun, aqu akan cuba untuk berubah, but, not instantly lah..kalau korang nampak aqu still x berubah2...jangan dok perli pulak..haha..aqu pon manusia biasa weh...
Tapi, buat masa sekarang, aqu still aqu yang sama...

p/s : ada senyuman, ada pahit, ada suka, ada duka,ada bosan, itulah namanya KEHIDUPAN.



5 comments:

jelah said...

dpt muasabah diri tu dh kira ok la tu...aade org yg xsedar dri apa yg dieorg wat kt dunia ni....

Miz Novexx said...

Betul tu, aku puasa tapi rasa macam tak dapat manfaat sebab aku tido je sepetang... sob sob, kerugian yang amat :'(

Shafila Ismail said...

jgn muhasabah diri aja..tp stay pd takuk yg lama... ok...

C.M.Hasib CH said...

Sesungguhnya manusia dalam kerugian..

Abg Stalker said...

abg x pki tudung sbb lelaki kn..hehe.tp dosa masih buat jgk,ngata2 prmpn pki tudung x tutup dada :P solat 5wktu siap solat sunat skli tp doa masa bt jgk..:( cmne tu.adakah jiwa abg masih kosong jgk ni?