Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Friday, 9 September 2011

top up 6%

assalamualaikum

uitzz..apa khabar uolzz..la ni dok hingaq harga top up naek kan??..Buat remaja2..sure tengah gelisah bak cacing kepanasan kan..ye la..nak mceg2 sayang nanti kena la berkira2..hehe.
Actually, aqu pon xtaw yang top up dikenakan cukai sebanyak 6% pada pengguna2 maxis (aqu la tu) , celcom,digi,xox,......sehinggalah diberitahu oleh seorang junior aqu..

here's how the conversation :

ha nif : lecehlah..top up naik
aqu : erk..naik pebendanya...cm biasa jer..kalo top up rm10..dalam account ada rm10 lah...
ha nif : lol..akak xtaw ke??..sure x baca news neh..haha
aqu : eh..naik mcm mana??

then, si ha nif tu pon bagi la link kat aqu..hahhaha..baru ku tahu..

jom usha2 harga baru top up..yang dijangka berkuatkuasa pada 15 september


Ce tengok, kalau korang beli top up rm10 means korang kena bayar rm10.60. Agak mahal kan. Tapi akak aqu ada citer yang waktu die beli top up kat kawasan Negeri 9, die kena charge rm 2..kiranyer die beli top up rm10, kena bayar rm12..gile cekik darah!!!!

Untuk detail..sile kunjungi  SINI

So, korang yang berada dalam dilema berjimat cermat, bolehlah amek tips neyh..

1) mulai sekarang dan sebelum 15 september..sila beli top up banyak2 then buat simpanan sendiri..Kalau ada orang lain minta, korang leh jer buat cukai sendiri..hehe

2) kalau ada mceg2 xpenting cam..
alien 1 : awak sihat? buat apa? dah makan? bila nak tydor?
please lah..sangat2 membazir kalo korang reply..baek guna laman sosial facebook o twitter o blog

3) untuk yang sangat save badget, korang jangan hubungi sesiapa kalau tak darurat, korang buat miscall jer..

4) xperlulah nak send2 lagu MMS bagai, bluetooth is enough~~

5) kalau phone korang tak ada wifi, korang tak payahlah nak langgan internet..mahal beb

6) hentikan segala caller ringtone tuh..

itu sahaja untuk entry kali neyh..korang boleh share juga if have any ideas..=)

p/s : HUH!!..harga barang makin naek.....menci~~

7 comments:

syahirooAhmad said...

bengang betul la... bukan sebab gov. tapi pihak telco tu sendiri!! hate! dulu beriya-iya cari pelanggan, promosi sana.. promosi sini,. skrang dah demand! dam!

masyiu said...

syahiroo : tu la..semue nak untug lebih...huhu

Fara E's said...

bengang =='

masyiu said...

fara : hehe..terganggu nak mceg2 ngan bf lettew..=)

aku said...

tp bgus gk da naik ni...sekurangye leh jadikan alasan tuk tak balas mesej org..haha

Si Manis Butterfly said...

xsuke2.......

masyiu said...

aqu : hahha..lepas ne..sure berkira2 kalo nak anto mceg...
manis : sabar2..=)