Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Saturday, 20 August 2011

When fashion become obsession

Assalamualaikum..

First of all, alhamdulillah..bawu selesai solat terawih di masjid berdekatan..Tambahan pula sepuluh malam terakhir neyh, marilah kita sama2 berebut lailatul qadar..insya-allah...So, update cepat2..then jom qiamulail..masjid dekat umah aqu ada buat qiam pkul 3 pagi nanti...=)

Berbalik kepada topic aqu, hehe,,tentang tudung, adakah it cover the aurat properly or sekadar berfesyen. Jika kita lihat, kebanyakkan remaja zaman sekarang suka kan simple, ada yang gemar memakai shawl, bawal, syria, awning dan laen2..(sorry, aqu x gemar berfesyen, so, x bnyak info yang tahu..hehhe...sila tnya Mr.Google.)

Jom usha2 pemakain tudung..

remaja skunk suke selepang je tudung bawal!!..ish3~~
tudung awning
tudung dato'siti...tapi skunk dengr citer beliau dah bertudung litup...=)
tudung Yuna, yang katanya gaya eropah gitu..~~
ala2 hana tajima...euuwwww
Tu semua antara gaya2 tudung yang ada sekarang dan alhamdulillah kebanyakkan artis kita dah ramai yang memakai tudung seperti wardina safiyyah, dato' siti, irma hasnie, nora, dan ramai lagi...Tapi jangan sekadar berfesyen seperti di bawah ini :

ada bonggol unta tuh..

Dalam berfesyen, ianya juga haruslah menepati syarak. Siapa kata wanita muslim tidak boleh bergaya?? Aqu pon cam korang juga, wear the tudung and at same time can still follow the trend.Tetapi, kalo korang lihat kanan dan kiri kowang, sekarang dah menjadi trend pakai tudung ala2 bonggol unta and don't suprise that ada anak tudung untuk buatkan seakan nampak sanggul tu taw di pasaran...

Sekadar renungan. -Hadith riwayat Ahmad-

'akan muncul di kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana lalu mereka turun di depan pintu2 masjid,wanita2 mereka berpakaian tetapi seperti bertelanjang. Di atas kepala mereka pula terdapat bonggolan seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu, laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita2 yang TERlaknat'

(sumber sini)


p/s : Sekadar perkongsian bersama..=)..Doakan aqu xSELEPANG2 dah bawal tu yer...amin..=)


7 comments:

cik menanti said...

wahhh,..xoyak pown er ade blog!..ak da follow!pantang kwn ak ad blog ak kne folloe..;)..btol2..mcm2 tdung skunk..nauzubillah..tkot terbuat

aku said...

pakai tudung bawal je..senang.xreti nk brbelit2 tu..tkot trcekik time rye je nt..hihi

cik menanti said...

ala tdung mane2..asal mnutup aurat:) n kite selesa..xperlu la serabutt~~

ika said...

:) sama2 la kte menutup apa yg patut kan? alhamdullilah la kte2 nie tertutup jugak..yg terbukak2 tu...=.=" hurmmm~ doakan mereka...

zulhilmi.tempoyak said...

nk blatih pkai tudung gak la..hihi

fadh leyanie said...

suka pakai tudung bawal..ayu gitu..ceh3..:)

C.M.Hasib CH said...

model yg ats sekali 2 sp? leh kenal? XD