Assalamualaikum..terima kasih sudi jengah blog masyiu ^_^

Wednesday, 3 August 2011

Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM

hehe..apa khabar sahabat2 sekalian, semoga semuanya berada dibawah rahmatNya. Masih belum terlewat kan nak ucap Salam Ramadhan. Ari ni merupakan pose yang ketiga. Orang kata bulan pose paling best...bagi kanak2 ribena yang belum matang, bulan pose la diaowang nak merengek2, makann pon sedap2...bagi alasan letih sebab x nak g extra class kan3??....keh..keh..keh..Tapi bagi aqu, aqu sambut Ramadhan dengan penuh sabar dan tawaduk (acecece....)..aqu xleh ler nak merasa makann enak2 even dok umah sekarunk neyh..sebab aqu masih lagi dalm tempoh berpantang...

Apa??....bersalin??...

ishhh..ishh..kowang neyh..agak2 r..aqu baru 20 k...hahha..xderlah..aqu still berpantang sebab nak sembuh cepat..kih3...So, xdapat lah aqu nak merasa ayam, daging, minuman sejuk, seafood semue tuh...(kempunan oo)...tpi xper...sabar..insya-Allah..lagi 2 minggu, habislah ubat tuh...kowang nak taw ubat hapa..meh tengok cnie...

herba..

cuka
yeahhh!!!..itu lah die..herba campur cuka..perit tekak n perut weh..rasa terbako jer...
nper??..xcaye..try ler kowang minum cuka...hehe..aqu buka pose n start sahur pon dengan menda ne...sabo3~~..
nak dijadikan cerita..tengah2 sahur..mak aqu pon bukak lah IKIN fm...ala~~.radio yang berunsur keagamaan tu..da sowang ustazah neyh citer la pasal Rasulullah dengan Ummu Hani...aqu ringkaskan..

satu hari..Rasulullah pergi melawat ke rumah Ummu Hani....takkala itu..Baginda sangat lapar..
Rasulullah : wahai Ummu Hani..ada apa2 makanan untuk dimakan.
Ummu Hani : hanya ada roti sahaja Rasulullah..
Rasulullah : kalau begitu..keluarkanlah roti tersebut, kerana saya sangat lapar..

maka, Ummu Hani pon mencampurkan roti tersebut dengan gula/garam (x ingat lak~~~~)..lalu menjamu Rasulullah..

Rasulullah : hurm..Ummu Hani, tidakkah ada sedikit kuah?
Ummu Hani : maaf Rasulullah, hanya ada cuka sahaja
Rasulullah : keluarkanlah..' Sesungguhnya tidak ada kuah sebaik cuka'..

Aqu : ooooooo..(6 harakat~~)

hehe..so, korang ape lagi..minumlah cuka..hehhe..conversation kat atas tu..aqu buat ayat sendri lah..sebab nak ringkaskan dari apa yang disampaikan oleh ustazah..

cuma apa yang boleh aqu katakan, minum herbs + cuka neyh membuatkan perut aqu rasa perit n rasa nak tydor....nak dijadikan cerita..disebabkan aqu minum waktu berbuka..maka, aqu agak liat nak ke terawih (ishh,..ish..)..tapi, aqu pergi jugak la weh...cuma g agak lewat..so, kena dok kat luar..haiisshhh..xkena air-cond le kan..

Tengah2 dok khusyuk solat terawih......tbe2..ada sesi berkenalan pulak oleh kanak2 lelaki yang aqu pon x pasti dah ckop umor ke blom...hahah..

budak satu : ang nama apa?
budak dua : Mohd Afifi..


ciscake!!!
hilang khusyuk aqu sebab kalo solat kat luar, ianya berdekatan ngan saf lelaki...memang xder tirai la..
xper...then, aqu kembali khusyuk,....tbe2..

Yeahhhh!!!..Oltromen..

ggrrr....hilang lagi khusuk aqu..barangkali jeritan oleh kanak2 yang masih hijau dalam hukum solat...hehe..mana ler mak bapak diaowang neyh...
so, malam neyh kena g awal...sebab nak dok dalam..leh kena air-cond...hehhe..

p/s : sepanjang bulan Ramadhan, sama2 lah kite lakukan kebaikan....Ramadhan hanya setahun sekali..=)

5 comments:

RARA aihara said...

saya pun minum cuka...
tapi cuka apple...
apple cider vinegar namanya..
bagus untuk kesihatan...
bole cantik dan kurus..hehe~
salam ramadhan awak =)

abah khalisha said...

salam ramadhan daripada abah

masyiu said...

rara : aah...cuka apple sangat bagus..=)

Muhammad Alif Bin Bohari said...

erkkk...
minum cuka??
hahaha...
sy tak pernah cuba lg...
huhu..
salam ramadhan...
^__^

masyiu said...

alif : cuba ler..=)